dimecres, 21 d’abril del 2010

Ens deixa Juan Antonio Samaranch


Juan Antonio Samaranch, president d'honor del Comitè Olímpic Internacional (COI) i president d'honor de la Fundació Privada del RCDE ha mort aquest migdia, a l'Hospital Quirón de Barcelona a causa d'una insuficiència coronària aguda, segons l'informe mèdic fet públic per l'esmentat centre hospitalari.

El president català, José Montilla, rebrà demà, a les 10.00 hores, els familiars de Juan Antonio Samaranch, que arribaràn al Palau de la Generalitat per instal•lar allà la capella ardent, com correspon a les personalitats que han rebut la Medalla d'Or de la Generalitat.

Posteriorment, a les 10.30 hores, se celebrarà un acte restringit al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. La capella ardent quedarà oberta al públic a partir de les 12:00 hores, i fins les 17:00 hores, a fi que totes les persones que el desitgin puguin donar el seu últim adéu a un dels personatges públics catalans més coneguts internacionalment. El funeral serà demà mateix, a les 18 h, a la Catedral de Barcelona.

L'Espanyol, al seu cor

Samaranch (Barcelona, 17/07/1920 -21/04/2010), Soci de Mèrit de l'Espanyol, exdirectiu i fundador, jugador, entrenador i delegat de la secció d'hoquei patins en la dècada dels 40, sempre va estar vinculat al món de l'esport, en el qual va començar com a periodista però el qual va abandonar molt aviat per continuar estudis empresarials.

Al llarg de la seva dilatada carrera professional, aviat va començar a ocupar càrrecs polítics i diplomàtics. Va ser regidor d'esports de l'Ajuntament de Barcelona entre 1955 i 1962 i sota la seva tutela es van organitzar els II Jocs de la Mediterrània a la Ciutat Comtal. Entre 1967 i 1970 va ser nomenat president del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i posteriorment, entre 1973 i 1977, president del Diputació de Barcelona. El 1997 va ser nomenat ambaixador a la Unió Soviètica i Mongòlia, càrrec que va compaginar amb la vicepresidència del COI, organització a la qual va ingressar en 1966.

Tanmateix, la seva imatge estarà sempre associada a la presidència del COI, càrrec que va exercir durant 21 anys (1980 -2001) i al que va arribar en la sessió que es va celebrar a Moscou, prèvia als Jocs Olímpics de 1980, que van estar marcats, fonamentalment, pel boicot i la no participació dels Estats Units. Precisament de Samaranch es recordarà que va aconseguir acabar amb els boicots internacionals que es van produir a la dècada dels 80 i que es permetés la participació dels esportistes professionals, la qual cosa va augmentar el nivell de competició dels països participants. El seu mandat es va caracteritzar per la màxima professionalització i la màxima rendibilitat econòmica dels JJ.OO.

Sota el seu mandat, Samaranch va anunciar que Barcelona, la seva ciutat natal, es convertiria en seu dels JJ.OO de 1992, uns jocs que van suposar tota una injecció de modernitat i ruptura amb les anteriors edicions disputades fins llavors.

Samaranch, que no es va presentar a la reeleció del COI el 2001, va ser succeït pel belga Jacques Rogge i, des de llavors, ocupava el càrrec de President d'Honor Vitalici.

Entre els continus reconeixements i guardons que ha rebut, es troba la Medalla d'Or de la Generalitat (1985), el Príncep d'Astúries dels Esports (1988) o l'Ordre Isabel la Católica (2000). Era a més, Doctor Honoris Causa per les universitats d'Huelva, d'Alacant, l'Europea de Madrid i la Camilo José Cela.

Juan Antonio Samaranch era, avui dia, el soci número 36 del nostre club i tenia previst, en la seva atapeïda agenda professional, reunir-se la propera setmana amb Joan Collet, conseller delegat blanc-i-blau.